КЕРАТИН ҚҰРАМДЫ ҚАЛДЫҚТАРДЫ КЕРАТИНАЗАЛЫҚ БЕЛСЕНДІЛІГІ БАР ТЕРМОФИЛЬДІ БАКТЕРИЯМЕН ЫДЫРАТУ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2024)
Бұл зерттеудің мақсаты Жаркент геотермалды суларынан кератинді ыдырататын бактерияларды іріктеу және олардың тауық қауырсындарын ыдырату қабілетін зерттеу болды. Жаркент геотермалды суларынан оқшауланған бактериялар базальды қоректік ортада қауырсын ұнымен бірге өсірілді және барлық өсіру уақытында жоғары кератинолиттік белсенділік пен ақуызды көрсетті. Caldanaerobacter subterraneus KAk бактерия штамы жасуша бос культурасының үстіңгі қабатында кератинолитикалық белсенділікті тудыратын бактерияларды қатты болжайды. Алынған нәтижелер кератиназаның максималды белсенділігі тексерілген бактериялардың өсіру уақытына байланысты екенін көрсетті. Caldanaerobacter subterraneus KAk кератиназа өндірісінің ең жоғары деңгейіне (152 U/мл) 24 сағаттан кейін, бактериялардан асып кеткенде (148-242 U/мл) 48 сағаттан кейін жетті. Таңдалған бактериялардың қауырсындарды ыдыратуға жақсы қабілеті анықталды. Қауырсындардың ең жақсы биодеградациясы Caldanaerobacter subterraneus KAk көмегімен алынды. Бацилланың үстінде жақсы бұзылған қауырсындар да.
Keywords: анаэробтар, Қазақстандағы геотермалдық су көздері, термофилді, қауырсынды ыдыратушы