ДРОМЕДАР ЖӘНЕ ГИБРИДТІ ТҮЙЕЛЕРДІҢ СҮТ ҚҰРАМЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2024)
Қазіргі уақытта түйе сүті ішкі және сыртқы нарықта жоғары сұранысқа ие. Түйе сүтінің әлеуетті құны ұлттық сүт өндірісінің жалпы көлемінің орта есеппен 3,6% құрайды және тәуелсіздік алғаннан бері бұл үлес 30% - ға өсті. Соңғы 20 жылда түйе өнімдерін өндіру 5 есе өсті. Түйе сүтіне бағаның өсу тенденциясы байқалады, бұл елде сүт өнімділігі жоғары түйелерді өсіру үшін тартымдылықты тудырады. Бұл жануарлардың ерекше физиологиясы мен бейімделу қабілеті, сондай-ақ олардың дүние жүзіндегі мал түрлеріне деген қызығушылығының артуы жоғары өнімді түйелердің адамдар үшін маңызды сүт көзіне айналуына әкелуі мүмкін. Бұл мақалада Қазақстанның әртүрлі аймақтарындағы Аруана тұқымы мен будандарының түйе сүтінің құрамындағы айырмашылық анықталды.
Keywords: дромедар түйелері; будандар; сүт құрамы; түйе сүті