SARS-COV2-ГЕ ҚАРСЫ МОНОКЛОНАЛДЫ ЖӘНЕ БАСҚА РЕКОМБИНАНТТЫ АНТИДЕНЕЛЕР МЕН ВАКЦИНАЛАР ТҰРҒЫСЫНАН ҚАЗАҚСТАНДАҒЫ БИОТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ДАМУ ПЕРСПЕКТИВАЛАРЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2024)
Қазақстан COVID-19 вирусына қарсы өзінің жалғыз вакцинасын шығара алған санаулы елдердің біріне айналды. Бұл факт биотехнологиялық бағыттағы жаңа даму жолдарының жолын көрсетті, әсіресе әлемдегі қазіргі жағдайдан бастап. Қазақстанның орналасқан жері ОНЫҢ биотехнологиялық дамуына SARS-COV2 вирусына қарсы вакциналарды өндіруге ғана емес, сонымен қатар биотехнологияға бағытталған дәрі-дәрмектерді әзірлеуге және вирусқа қарсы препараттарды өндіруге барлық мүмкіндіктерді жасау үшін академиялық ғана емес, сонымен қатар инвестициялық мүдделерді тартуға мүмкіндік береді. Сонымен қатар, бұл мақалада трансгенді тышқандар мен SARS-CoV - 2 жұқтырған науқастардан алынған hybridoma technology-REG N10987 технологиясындағы ізгілендірілген IgG "Ксеномика" технологиясы сияқты биотехнологиялық прогреске жаңадан келген тәсілдерді қолдана ОТЫРЫП, COVID-19-ға қарсы күрестегі қазіргі клиникалық жетістіктер туралы жалпыланған көзқарас берілген. [1-3], Сондай-ақ Моноклоналды В жасушаларынан Алынған адамның рекомбинантты IgG - Де Фаг-дисплей арқылы-CT-P59 scFv фаг-дисплей кітапханасы а жасушаларынан жасалған sars-тен айыққан науқас [4]. "Классикалық Моноклоналды IgG LY-CoV555-ПЕН қатар, COVID-19 пациентінің В Жасушаларының Адам Антиденелерінің гендік клондауы [5,30]. Осы үш "вирусқа қарсы препараттың" барлығын FDA (АҚШ-тың Азық-түлік және Дәрі-Дәрмек Басқармасы) клиникалық түрде қолданып, мақұлдаған және сенімді емдік әсерін көрсетеді.  Бұл тәсілдердің ең үлкен артықшылығы-оларды ТЕК COVID-19 вирусына қарсы ғана емес, сонымен қатар лупус немесе қатерлі ісіктің кейбір түрлері және/немесе қатерлі ісіктер сияқты рецепторларға тәуелді әртүрлі бұзылуларға қарсы қолдануға болады. Соңғы үш онжылдықта Екі негізгі тәсіл Немесе әдіс Гибридоманы зерттеу және клиникалық енгізу ("өлмейтін" миелома жасушаларымен В-жасушалық синтез) және рекомбинация технологиялары-фагтарды көрсету технологияларымен байланысты тақырыптар болды.
Keywords: Вакциналар, Вирусология, моноклоналды антиденелер, NGS (келесі ұрпақ секвенциясы) рецепторларын байланыстыратын домен, РБД-ны тежейтін, гибридома, фагтарды көрсететін, рекомбинантты антиденелер, иммуноглобулинді бейтараптандыратын, трансгенді тышқандар, моноклоналдылық, ізгілендіру