ҚАЗАҚСТАННЫҢ АЛМАТЫ ОБЛЫСЫНДА КАРТОПТЫҢ АРАЛАС ВИРУСТЫҚ ИНФЕКЦИЯЛАРЫНЫҢ ТАРАЛУЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2024)
Зерттеу Қазақстанның Алматы облысында картоп вирустық инфекциясының таралуын талдауға арналған. Жұмыста картоптың вирустық ауруларының ауылшаруашылық өнімдерінің шығымдылығына және сапасына әсерін ескере отырып, проблемасының маңыздылығы атап өтілген. Зерттеу PVY, PVS, PVM және PLRV сияқты ең көп таралған вирустарды анықтады және олардың картоп дақылдарына әсерін зерттеді. Авторлар инфекцияларды диагностикалау үшін молекулярлық әдістерді қолданды, бұл вирустық агенттерді дәл анықтауға және олардың таралу дәрежесін бағалауға мүмкіндік берді. Нәтижелер картоптың вирустық ауруларымен күресудің, соның ішінде төзімді сорттарды қолдану мен вирус тасымалдаушыларын бақылаудың кешенді стратегияларын әзірлеу және енгізу қажеттілігін көрсетеді.
Keywords: картоп, вирустар, молекулалық диагностика