ЖАТТЫРУ ПРОЦЕСІНІҢ ТҮРЛІ КЕЗЕҢДЕРІНДЕГІ БАУЫРЛАРДАҒЫ ИММУНДЫҚ ЖҮЙЕ ПАРАМЕТРЛЕРІН ЗЕРТТЕУ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Бұл зерттеудің мақсаты жаттығулардың әртүрлі кезеңдеріндегі балуандардағы иммундық жүйенің параметрлеріне жаттығу процесінің әсерін анықтау болды. Жаттығудың макроциклінің дайындық және жарыс кезеңдерінде физикалық белсенділіктің әсерінен спортшыларда салыстырмалы гиперсупрессиялық варианттың түзілуімен шеткергі қанда CD3+ -, CD4+ -, CD8+ - лимфоциттердің жалпы мөлшері төмендейтіні анықталды. иммун тапшылығы жағдайы. Өтіп бара жатқанда. Өтпелі кезеңде лимфоциттердің субпопуляциялық құрамының параметрлерінің толық нормалануы жоқ. Оқыту макроцикліне қосымша өтпелі кезеңді енгізу зерттелген көрсеткіштердің толық қалпына келуіне ықпал етеді. Жаттығу процесінің өтпелі кезеңінде қалпына келтіретін агенттерді қолдану балуандардың бірқатар иммундық көрсеткіштерін оңтайландыруға ықпал етіп қана қоймайды, сонымен қатар оларға маусымдық фактордың әсерін айтарлықтай төмендетеді. Қалпына келтіру шараларының ең үлкен әсері көктемде орын алады, қалыпты ауырлықтағы иммундық жағдайды оңтайландыру жылдың қысқы және жазғы кезеңдерінде орын алды. Айта кету керек, жаттығу циклінің өтпелі кезеңінде балуандардағы қарқынды физикалық және психикалық стресстің айтарлықтай төмендеуі, қалпына келтіру шаралары кешенінің көмегімен иммундық жағдайды түзету маусымға қарамастан тиімді болды. максималды әсер күзде.
Keywords: Түйін сөздер: иммунитет, физикалық белсенділік, спортшылар, лимфоциттер, палуандар, жасушалық иммунитет