ІШЕК МИКРОБИОМАСЫН ТҮЗЕТУ ҮШІН БАКТЕРИЯЛЫҚ ЦЕЛЛЮЛОЗА НЕГІЗІНДЕ ИММОБИЛИЗАЦИЯЛАНҒАН ПРОБИОТИК ЖАСАУ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Құрылымдық қасиеттерінің ерекше болғандығына байланысты композициялық материалдарды жасау үшін бактериялық целлюлозаны (БЦ) қолданған ыңғайлы. Bacillus тектес бактериялардың БЦ полимеріне иммобилизациялануы, тасымалдағыш матрицаға асқазан-ішек жолындағы микрофлораның тепе-теңдігін қалпына келтіруіне және сақтауға ықпал ететін жаңа функционалдық қасиеттер береді. БЦ-ға натрий альгинатының қосылуы K. xylinus C-3 синтезіне оң әсерін берді және 12,11 г/л полимер шығымын қамтамасыз етті. «Адсорбция-инкубация» әдісі Bacillus subtilis-тің беткі және кеңістіктік иммобилизациясы үшін қолданылды, бұл 1 г тасымалдаушыға 108 КТБ/ 1 г тасымалдағышқа жоғары жасуша концентрациясын қамтамасыз етеді. BC/Bacillus биокомпозиті 24 сағаттық байланыста E. coli, S. typhi, S. typhimurium, Citr. aerogenes, P. vulgaris өсуін 85,4%-ға дейін басады, ал 72 сағаттан кейін іn vitro жағдайында тест-бактериялардың өсуі мен өміршеңдігін толығымен тежеді. Иммобилизацияланған пробиотиктер асқазан сөліне төзімділігі бойынша бос микроб жасушаларының суспензиясына қарағанда айтарлықтай жоғары болды. Пробиотиктердің белсенділігі in vivo эксперименттік дисбиоз үлгілері арқылы анықталды. Тоқ ішектің микробиоценозын түзету үшін БЦ/B.subtilis пробиотикалық микрогранулаларын қолдануға болады.
Keywords: бактериалды целлюлоза, B. subtilis, дисбактериоз