КӨГАЛДАНДЫРЫЛҒАН ҚАЛА АЙМАҚТАРЫНЫҢ ЖАҒДАЙЫ ЖӘНЕ ОЛАРДЫҢ АҚСУ ҚАЛАСЫНЫҢ ҚОРШАҒАН ОРТА САПАСЫНА ӘСЕРІ ТУРАЛЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Бұл мақалада Қазақстан Республикасының солтүстік-шығысындағы Павлодар облысында орналасқан Ақсу қаласындағы жасыл желектердің жай-күйіне баға берілген. Нәтижелерді талдау 2022 жылы жүргізілген ағаштарды толық түгендеу нәтижесінде алынған сенімді деректерге негізделген. Қаладағы ағаш-бұта көшеттерінің қазіргі жағдайына талдау жасалып, көшеттердің саны, санаты, түрі және өмірлік жағдайы анықталып, олардың түрлері мен жастық құрамы белгіленді, қысқа және ұзақ мерзімдегі өзгерістерге болжам жасалды. Ақсу қаласының демографиялық сыйымдылығына қатысты көгалдандыру дәрежесіне бағалау жүргізілді. Аумақтың оттегі өнімділігінің жоғары деңгейі атап өтілді. Көгалдандыру көрсеткіші Ақсу қаласының бір тұрғынына 13,5 км2 жалпыға ортақ жасыл аумақты құрады.
Keywords: қала, көгалдандырылу, көшеттер, өсімдіктер, көгалдандыру жүйесі, тұрақты даму