КЕТПЕН ЖОТАСЫНЫҢ СУЛЫ-БАТПАҚТЫ ЖӘНЕ ЖАҒАЛАУДАҒЫ ФЛОРАСЫНЫҢ ТҮРЛІК ӘРТҮРЛІЛІГІ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Бұл мақалада Кетпен жотасының сулы-батпақты және жағалау-су флорасын ұзақ жылдар бойы зерттеу нәтижелері келтірілген. Жұмыста Кетпен жотасының сулы-батпақты және жағалаудағы флористикалық кешенін талдау ұсынылған. Сулы-батпақты және жағалау-су флористикалық кешенінің түрлік құрамының таксономиялық әртүрлілігі, сулы-батпақты және жағалау-су түрлерінің тіршілік формаларына биоморфологиялық талдау, сондай-ақ сулы-батпақты және жағалау-су түрлерінің әртүрлі географиялық түрлеріне жататындығы анықталды. Сулы-батпақты және жағалаудағы флораны егжей-тегжейлі флористикалық талдау 101 тұқым мен 39 отбасына жататын тамырлы өсімдіктердің 211 түрін анықтады. Сулы-батпақты және жағалаудағы флораның ең үлкен отбасыларын талдау 151 түрді қамтитын түрлердің ең көп саны бойынша 11 ірі отбасын анықтауға мүмкіндік берді. Кетпен жотасының сулы-батпақты және жағалаудағы флора тұқымдарының түр байлығын талдау, 83 тұқымдастың 6-ы үлкен. Флораның полиморфты тұқымдары: Carex (15; 7,1%), Ranunculus (11; 5,2%), Juncus (7; 3,3%), Rumex (7, 3,3%), Epilobium (6; 2,8%), Potamogeton (6; 2,8%). Сулы-батпақты және жағалаудағы флораның жетекші тұқымдары 39,3% құрайды.
Keywords: флора, Кетпен жотасы, әртүрлілік, сулы-батпақты және жағалаудағы су флористикалық кешені