БЕЙІТТІБҰЛАҚ ӨЗЕНІНЕН АУЛАНҒАН СІБІР ТЕҢГЕ БАЛЫҒЫНЫҢ GOBIO CYNOCEPHALUS МОРФОЛОГИЯЛЫҚ ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ СИПАТТАМАСЫртіс өзенінің бассейні) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Мақалада Сібір теңге балығы Gobio cynocephalus биологиясы мен морфологиясы туралы мәліметтер келтірілген. Гобио (Гобио) - Еуразияда Тұщы су балықтарының ең көп таралған түрлерінің бірі. Бұл тұқым үлкен морфологиялық өзгергіштікпен сипатталады. Қазіргі уақытта Қазақстан Республикасының шегінде а.л. Мартынов пен Е. Д. Васильев (2021) гуджонның 3 түрін көрсетеді. Еділ гуджоны gobio volgensis Vasil 'eva, Mendel, Vasil' ev, Lusk, Lusková, 2008 Еділ мен Жайық өзендерін мекендейді. Түркістан г. лепидолаемус Кесслер, 1872 Оңтүстік және, мүмкін, Орталық Қазақстанның өзендерін мекендейді. Зерттелген үлгіде балықтар гуджонға тән пішіні мен дене түсіне ие болды. Көлденең қимадағы дене сопақша, іш жағынан сәл тегістелген. Түстің жалпы фоны сұр-қоңыр, артқы жағында күңгірт, ішке қарай түсі ашық, дененің екі жағында 9-12 қара дақтар бар. Кейбір адамдарда дақтар жолаққа біріктіріледі. Көзден тұмсыққа дейін қара жолақ бар.Жүргізілген талдау негізінде біз Бейиттібұлақ өзенінен келген гуджон мен Обь өзенінің бассейнінен бұрын сипатталған Сібір теңге балығының үлгілері арасында айтарлықтай айырмашылықтарды анықтаған жоқпыз. Бейіттбұлақ өзенінен сібір теңге балығын іріктеу әр түрлі жастағы және әр түрлі мөлшердегі балықтардан құралған, сондықтан тіршілік ету жағдайлары осы балық түрінің өмірінің барлық кезеңдері үшін өте қанағаттанарлық.
Keywords: Сібір теңге балығы, Ертіс өзенінің бассейні, Бейттібұлақ, морфологиялық өзгергіштік