СОЛТҮСТІК ТЯНЬ-ШАНЬДАҒЫ ЖЕРҮСТІ БАУЫРЯҚТЫ МОЛЛЮСКАЛАРДЫҢ ТАРАЛУЫН ЭКСТРАПОЛЯЦИЯЛАНҒАН МӘЛІМЕТТЕР НЕГІЗІНДЕ ТАЛДАУ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Жарияланған дереккөздердің едәуір бөлігі толық емес мәліметтерді қамтиды, өйткені тірі организмдердің әртүрлілігі туралы білімнің басым көпшілігі мұражай коллекцияларында және монографиялық басылымдарда жинақталған. Жұмыста Солтүстік Тянь-Шаньдағы жер бетіндегі моллюскалардың табылуы туралы әдебиет деректері пайдаланылды. Осы толық емес деректерге сүйене отырып, жер бетіндегі моллюскалардың аймақ бойынша таралуын қайта құру жүргізілді. Нәтижелер Солтүстік Тянь-Шань қарынаяқты моллюскаларының түрлік байлығы географиялық локализацияға байланысты емес екенін көрсетті. Әртүрлі тау жоталарының фаунасында айтарлықтай ұқсастықтар табылды, кеңістіктік жақындық фауна ұқсастығының маңызды анықтаушысы болды. Іле Алатауы мен Күнгей Алатауының малакофаунасының айырмашылығы бұрынғы зерттеулерде Күнгей Алатауының толық көрсетілмегендігінен болса керек. Зерттеуде пайдаланылған деректерді қайта құру фаунаның әртүрлілігін алдын ала бағалаудың қарапайым және жылдам әдісі болып шықты. Қоршаған орта факторлары туралы деректерді қосу арқылы әдістің кейбір шектеулерін болдырмауға болады.
Keywords: Солтүстік Тянь-Шань, гастроподтар, түрлердің таралуы, экстраполяция