SARS-COV2 ДӘУІРІ ЖӘНЕ ВИРУСТЫҚ ЗЕРТТЕУЛЕР МЕН ЕМДЕУДЕГІ ҚИЫНДЫҚТАРҒА ҚАРСЫ ТҰРУ ҮШІН ДҰРЫС БАСҚАРУ СТРАТЕГИЯЛАРЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
SARS - COV2 немесе COVID-19 2020 жылы 1-ші дүниежүзілік соғыс аяқталғаннан бергі ең үлкен індетті тудырды және салыстырмалы түрде қысқа уақыт ішінде жаһандық денсаулық сақтау мен экономиканы құлдыратты. Бұл мақала туа біткен және бейімделген иммундық жауаптарды және олардың бір-бірімен қаншалықты тығыз байланысты екенін түсіну арқылы вакцинация мәселелерін ашады. Сондай-ақ иммунитеттің жасушалық және гуморальды бөліктерін және рецепторларды байланыстыруды тану механизмдерін, антиденелерді бейтараптандыруды және адаптивті және туа біткен иммунитетте антидене делдалдықтарын түсіну керек. Иммунитеттің қорғаныс стратегиялары клиникалық жағдайлармен бірге осы вирусқа қарсы иммунитетті құрудағы антиденелердің рөлі тұрғысынан вакцинацияның қаншалықты тиімді немесе тиімсіз болуы мүмкін екендігі талқыланатын объектілер болып табылады. Бұл мақала моноклоналды зерттеулерді немесе COVID-19 емдеу стратегияларын және тіпті вакцинацияға арналған дәрі-дәрмектерді жобалауды жоспарлап отырғандар үшін қызықты болады.
Keywords: SARS-COV2, мРНК-геном, ORF (открытые рамки считывания), структурные белки, неструктурные белки (np), классификация вирусов, иммунитет, противовирусные препараты, антитела, IgG, вакцинация и летальный мутагенез. стероиды