КӘДІМГІ ГАРМАЛА ( PEGANUM HARMALA L.) МЫСАЛЫНДА АТЫРАУ ОБЛЫСЫНЫҢ ШӨЛ ЖӘНЕ ШӨЛЕЙТ АЙМАҚТАРЫНДА ӨСЕТІН ӨСІМДІКТЕРДІҢ БИОЛОГИЯЛЫҚ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ МЕН СЫРТҚЫ ОРТАҒА БЕЙІМДЕУШІЛІК ҚАБІЛЕТТЕРІ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Бұл мақалада Атырау облысының шөл және шөлейт аймағында өсетін өсімдіктер  мен олардың сыртқы ортаға бейімдеушілік қасиеттерін зерттеу қорытындылары берілген. Шөлейттену индикаторы болып табылатын кәдімгі Гармала (Peganum harmala L.) өсімдігінің вегетативтік мүшелерінің анатомиялық құрылысының кейбір ерекшеліктері зерттелген. Қазіргі уақытта  аймақтағы өсімдіктердің биологиялық ерекшеліктерін зерттеу  бүгінгі таңда  басты мәселелердің бірі болып табылады, ол шөлейттену проблемасымен байланысты.
Keywords: шөлді және шөлейт аймақтар, кәдімгі Гармала, анатомиялық құрылым, биоиндикатор, шөлейттену проблемалары