РОНКОЛЕЙКИННІҢ АҚ ТЫШҚАНДАРДЫҢ ІШКІ МҮШЕЛЕРІНЕ ӘСЕР ЕТУІНІҢ МОРФОЛОГИЯЛЫҚ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІН ЗЕРТТЕУ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Созылмалы қабыну аурулары әлемде өлімнің негізгі себептерінің бірі болып табылады. Бірқатар патологиялық жағдайлар созылмалы қабынумен байланысты, мысалы, созылмалы обструктивті өкпе ауруы, ревматоидты артрит, метаболикалық синдром, 2 типті қант диабеті, жүрек-қан тамырлары, созылмалы бүйрек аурулары, қатерлі ісік, нейродегенеративті және аутоиммундық аурулар. Осы мәселеге қатысты бірқатар мәселелерді шешу үшін созылмалы қабынудың сенімді үлгілері қажет. Бұл күйдің бірқатар химиялық индукторлары әдебиеттерден белгілі. Олардың бірі интерлейкин-2. Ронколейкин - адамның рекомбинантты интерлейкин-2 дәрілік түрі. Осы уақытқа дейін ИЛ-2 әсерінен тін деңгейіндегі өзгерістер туралы аздаған зерттеулер ұсынылды. Бұл жұмыста біз CD-1 тышқандарының өкпесінде, бауырында, бүйректерінде, көкбауырында, тимусында Ронколейкиннің төмен және жоғары дозалары әсерінен болатын морфологиялық өзгерістер заңдылықтарын зерттедік. Препарат көкбауырдың массасының 2 есе артуына және тимустың 1,5 есе азаюына ықпал ететінін көрсеттік. Ронколейкин иммунокомпетентті бөлімге ынталандырушы әсер етеді, көкбауырдың және тимус қыртысының Т-тәуелді аймақтарының жасушалық пролиферациясына әкеледі. Висцеральды органдарда оның әсерінен созылмалы қабыну процесінің суреті дамиды.
Keywords: ИЛ-2, кескінді планиметриялық талдау, созылмалы қабыну моделі, ронколейкин