КӨК ТҮСТІ ӘРТҮРЛІ РЕҢДІ ЖАКЕТТІК ЕЛТІРІЛІК ТИПТІ ҚОЗЫЛАРДЫҢ ГИСТОМОРФОЛОГИЯЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРІ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Қазіргі кезде нарық экономикасы жағдайында қаракөл елтірісінің сапасын арттыруға кедергі келтіріп отырған бірқатар мәселелер бар. Оның бірі қаракөл қойының өзіндік ерекшеліктерін ескере отырып, селекциялық асылдандыру жұмыстарының тиімді әдістерін, әліде болса жетілдіру керектігі  және әр  түрлі - түсті қозылардың тері-жүн жабындысының гистоморфологиялық құрылымдарын терең зерттеу және қаракөл қойларының өнімділік сапасын арттыру.Аталған зерттеудің мақсаты - көк түсті қаракөл қойларынан туылған әр түрлі реңді  жакет елтірілік типті қозылардың  гистоморфологиялық көрсеткіштерін зерттеу. Зерттеу нәтижесінде терінің торлы қабатының  қалыңдығы бойынша да қара - көк түсті жакетті елтірілік типті маржан  реңділерінде – 532,2 мкм,  қара көк реңділерінде – 537,7 мкм құрады немесе  ашық - көк  түсті жакет елтірілік типтеріндегі қозылардың сүт реңділер мен орташа - көк  түсті көгілдір реңділерге қарағанда сәйкесінше 43,4 (8,78%) және 46,5 мкм (9,47%) қалың болатындығы анықталды (Р
Keywords: қаракөл, реңі, мүйізді қабаты, емізікі қабаты, торлы қабаты.