ІЛЕ ӨЗЕНІ БАССЕЙНІНІҢ ШАҒЫН СУҚОЙМАЛАРЫНДАҒЫ БАЛЫҚТАРДЫҢ ҚАУЫМДАСТЫҒЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Жиналған материал негізінде Іле – Балқаш бассейнінің (Алматы облысы) шағын су қоймаларынан 2021-2022 жылдар кезеңінде 4 отрядқа, 8 тұқымдасқа жататын балықтардың 19 түрі атап өтілді. Зерттелген су объектілерінің түрлерінің әртүрлілігі аборигенді (25%) және бөгде (75%) балық түрлерінен тұрады. Түрлердің ең үлкен әртүрлілігі Қапшағай уылдырық шашу – шабақ өсіру шаруашылығы, шабақ өсіру тоғандарында байқалды (11 түр), түрлердің ең аз әртүрлілігі Леп өзенінде (1 түр) анықталды. Түрлердің әртүрлілігінің ұқсастығына кластерлік талдау жүргізу нәтижесінде өзендер арасындағы ең үлкен ұқсастық анықталды: Кіші Шарын-Қайназар-Есік - №3 өзен (72%). Талғар-Есік өзендерінің арасында түрлердің алуан түрлілігі 54,5% құрады. Леп өзенінің ихтиофаунасының Қапшағай уылдырық шашатын шаруашылығының ихтиофаунасымен ұқсастығы 16,6% құрады.          Зерттелген барлық кіші өзен суларында нитраттық ластануы байқалады. Балықтардың аборигендік түрлерінің саны мен таралуы бойынша triplophysa strauchii (47,67%)  теңбіл салпыерін түрі басым. Аз таралған түрлерден - Балқаш гольяны (0,06%) және тибет талма балығы (0,02%) кедесті. Осылайша, зерттеу нәтижелері абориген балықтардың таралу аймағының айтарлықтай азайғандығын көрсетеді. Бөгде балық түрлерінің ішінде шаруашылық құндылығы жоқ және  жергілікті ихтиофаунаны сақтауға қауіп төндіретін амур шабағы, қытай кекіресі және өзен абботинасы басым болғанын көрсетеді.
Keywords: кіші өзендер, ихтиофауна, алуантүрлілік, қауымдастық, Балқаш бассейні, аборигендік түрлер, бөтен түрлер, инвазия.