ЕШКІ СҮТІНЕН БӨЛІНГЕН БАКТЕРИЯЛАРДЫҢ МОЛЕКУЛАЛЫҚ-ГЕНЕТИКАЛЫҚ ИДЕНТИФИКАЦИЯСЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Соңғы жылдары ағзаға пайдалы әсер ететін пробиотиктер бойынша зерттеулерді арттырудың тұрақты үрдісі байқалады: ішек микрофлорасын жақсарту; патогендік бактериялардың азаюына ықпал ету; микробқа қарсы белсенділігі бар заттарды шығару қабілеті бар. Отандық шикізаттан пробиотиктерді алу үшін бактерия штаммдарының молекулалық-генетикалық идентификациясы жүргізілді. Сүт қышқылды бактерияларды бөліп алу объектісі Алматы облысынан табиғи ешкі сүті болды. Бактерия штаммдарын анықтау Микробиология және вирусология ғылыми-практикалық орталығында (Алматы) 8F және 806R 16S праймерлерін қолдану арқылы ABI 3500 xL генетикалық анализаторында (Applied Biosystems) жүргізілді. Филогенетикалық талдау MEGA 6 бағдарламалық құралының көмегімен жүргізілді. Нуклеотидтер тізбегін туралау ClustalW алгоритмі арқылы орындалды. Нәтижелер 16S рРНҚ генінің фрагментінің тікелей нуклеотидтер тізбегін анықтау әдісін қолдану арқылы алынды, содан кейін нуклеотидтердің сәйкестігін халықаралық GenBank дерекқорында сақталған тізбектермен салыстыру. Зерттеу нәтижелері бойынша GenBank деректер базасына сәйкес сүт қышқылы бактерияларының оқшауланған штаммдары Lactobacillus fermentum (идентификатор 99,73%-дан жоғары) болып тағайындалды. Ешкі сүтінен бөлініп алынған микроағзалардың бұл штамдары отандық азық-түлік өнімдерін өндіру үшін перспективалы болуы мүмкін. Олардың негізінде профилактикалық мақсатта ашытылған сүт өнімдерін жасау ұсынылады.