1(10)Β-ЭПОКСИ-5,7Α,6Β(Н)-ГВАЙ-3(4),11(13)-ДИЕН-6,12-ОЛИДТІҢ ОНКОЛОГИЯЛЫҚ НАУҚАСТАРДЫҢ ИММУНДЫҚ ЖҮЙЕСІНЕ ӘСЕРІ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Мақалада өсімдік иммуномодуляторы 1(10)β-эпокси-5,7α,6β(Н)-гвай-3(4),11(13)-диен-6,12-олидтің (бұдан әрі – эпоксигваянолид) онкологиялық науқастардың иммундық жүйесіне әсері қарастырылады. Рандомизацияланған клиникалық зерттеулердің нәтижелері бойынша эпоксигваянолидтің иммунтүрлендіруші әсері расталды, сондай-ақ оның ЛАТ-АОҚ жүйесінің көрсеткіштеріне және ақуыздардың тотығу модификациясына оң әсері анықталды.Жұмыста онкологиялық емделушілердің перифериялық қанының мононуклеарлы жасушаларына иммунофенотиптік талдау жүргізудің маңыздылығы көрсетілді.Эпоксигваянолидтің иммунитеттің Т-жасушалық буынына басым әсер ететін иммунтүрлендіруші әсері анықталды. Эпоксигваянолид цитостатиктердің иммунитетті тежейтін әсерін түзету қасиетіне ие. Осылайша, эпоксигваянолидті зерттеу нәтижелері оның негізінде цитостатикалық әсері бар, сол арқылы иммундық жүйені ынталандыратын жаңа препаратты жасаудың әлеуетті мүмкіндігін көрсетеді.
Keywords: 1(10)β-эпокси-5,7α,6β(Н)-гвай-3(4),11(13)-диен-6,12-олид, иммундық жүйе, иммуномодулятор, сүт безі обыры, химиотерапия