МАҚТА ЗИЯНКЕСТЕРІНІҢ ФИТОСАНИТАРЛЫҚ МОНИТОРИНГІ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2023)
Мақалада Түркістан облысы шаруа қожалықтарының тәжірибе мөлтегінде әр мерзімде егілген мақта егісінде кездесетін зиянкестерге маршруттық есептеу жұмыстары жайлы баяндалған. Бағыттағы зерттеуде мақта алқаптарына мақта көбелегі орта есеппен 1м2 жерде – 0,5-2 дана қоныстанғаны анықталды. Түркістан облысы жағдайында мақта дақылында 100 өсімдікке 18-20 данадан кездесті, экономикалық зияндылық шегінен асқанда зиянкестерге қарсы препараттармен Димилин 48% с.к., (0,1 л/гa), Тагрел э.к., (1,5 л/гa); Лятрин э.к., (0,5 л/гa); Петра  5% э.к., (0,5 л/гa); Каратэ, 050 э.к.,(0,5 л/гa) бүрку жұмыстары жүргізілді. Мақта тамыр шірігінің  таралуы - 1,5%-11%, дамуы 1,0-12%, ал, Мақта гоммозының таралуы мен дамуы 1-3%-ды құрады.