Морфолого-культуральные свойства выделенных штаммов цианобактерий из экстремальных природных условийЭкстремальды табиғи аймақтарынан бөлініп алынған цианобактерияларының морфологиялық- культуральды қасиеттері зерттеу. (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Впервые приведены результаты исследования цианобактериального состава экстермальных природных зон (горячий источник Тургень, залив Курты озера Балхаш, озеро Иссык) Казахстана. Получены следующие альгологически и бактериологически чистые культуры цианобактерий Spirulina sp. Б12, Synechococcus sp. И12, Synechocystis sp. БТ5612, Nostoc sp. Б34. Изучены их морфолого-культуральные свойства и установлены оптимальной условия культивирования для выделенных штаммов Synechococcus sp. И12 и Synechocystis sp. БТ5612.Қазақстанның экстремальды табиғи аймақтарынан (Тургень ыстық су көзі, Балқаш көлі, Есік көлі) бөлініп алынған Spirulina sp. Б12, Synechococcus sp. И12, Synechocystis sp. БТ5612, Nostoc sp. Б34цианобактерияларының бактериалогиялық және альгологиялық таза дақылдары алынды. Бөлініп алынған Synechococcus sp. И12 и Synechocystis sp. БТ5612 штамдарының дақылдануына қолайлы жағдайлар анықталынып, морфологиялық-культуральды қасиеттері зерттелінді