Молекулярно-генетическая идентификация штамма бактерии-антагониста против возбудителя болезни ствола Ulmuspumila L.. Ulmuspumila L. діңінің ауру тудырғышына қарсы антагонист-бактериялардың молекулярлы- генетикалық идентификациясы (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
В настоящее время поиск новых штаммов бактерии-антагонистов фитопатогенных грибов, адаптированных к конкретным почвенно-климатическим условиям, остается актуальным исследованием. Из 22 почвенных образцов Южного Казахстана выделено 112 штаммов бактерий Bacillus thuringiensis, которые способны ингибировать рост фитопатогенного гриба Fusarium solani, возбудителя болезни ствола Ulmuspumila L. Из них выделен и молекулярно-генетическим методом идентифицирован высокоэффективный штамм 4ant, который, кроме F.solani, также ингибирует рост ряда фитопатогенов как F. oxysporum, Mucorcircinelloides f. circinelloides, Rhizoctonia solani. Широкий спектр антагонистических свойств штамма Bacillus thuringiensis 4ant обосновывает его практическую ценность как полезного агента в биологической борьбе с заболеваниями дендрофлоры юга Казахстана.Қазіргі таңда, нақты бір елді мекеннің топырақты-климаттық жағдайларына бейімделген фитопатогенді саңырауқұлақтарға қарсы жаңа антагонист-бактерияларды анықтау өзекті мәселе болып отыр. Оңтүстік Қазақстанның 22 түрлі топырақ үлгілерінен, Ulmuspumila L. ағаш діңінің ауруын қоздыратын Fusarium solani фитопатогеніне қарсы 112 Bacillus thuringiensis бактерия штаммдары бөлініп алынды. Оның ішінде F.solani фитопатогенімен қатар, F. oxysporum, Mucorcircinelloides f. circinelloides, Rhizoctonia solani секілді саңырауқұлақтардыңда өсуін тежейтін жоғары тиімділікке ие 4ant штаммы бөлінді және молекулярлы- генетикалық әдіспен идентификацияланды. Bacillus thuringiensis 4ant штаммының антагонистік қасиетінің кең спектрі Қазақстанның оңтүстік өңіріндегі дендрофлора ауруларына қарсы пайдалы биологиялық агент ретінде қолданылуымен дәлелденеді.