Алма бағында жүргізілген қорғау шараларының алма жемісіндегі қант мөлшеріне әсері. Меры защиты яблоневого сада и их влияние на содержание сахара в плодах яблони (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Мақалада алманың зиянды организмдеріне қарсы интегралдық және химиялық әдістер қолданылған. Химиялық әдіске жататын пестицидтер, физиологиялық белсенді заттар болғандықтан, қолдану регламентіне байланысты алынатын өнім сапасының физиологиялық-биохимиялық үрдістерін жоғарылатады немесе төмендетеді. Ал интегралдық қорғаудың өзі - алма бағын биологиялық және экологиялық жағынан сақтап, қоршаған ортаға зияндылығын болдырмайтын, өнім сапасын арттыратын әдістердің бірі. Осы қолданылған пестицидтер мен өсімдіктің өсуін реттеуші акпинол-альфаның алма жемісінің биохимиялық көрсеткішіне (жалпы қант мөлшері) әсері анықталған. Зерттелген әдістердің ішінде химиялық нұсқаға қарағанда, интегралдық нұсқадағы өсімдіктің өсуін реттеуші акпинол-альфа алма жемісінде қанттың мөлшерін айтарлықтай көбейтеді.В статье описывается применение против вредных организмов интегрированного и химического методов. Пестициды, относящиеся к химическому методу защиты, являются физиологически активными веществами, в зависимости от регламентов их применения, оказывают стимулирующее или ингибирующее влияние на физиолого-биохимические процессы, протекающие в растениях. Интегрированная защита направлена на сохранение биологии и экологии яблоневых садов, безопасность окружающей среды, повышение качества получаемой конечной продукции. Изучаемые пестициды и регулятор роста растений акпинол-альфа влияют на биохимический показатель в плодах яблони. Так, регулятор роста растений акпинол-альфа в интегрированном варианте повышает содержание сахара.