Изучение влияния органо-минеральных удобрений в очистке почв месторождения «Акшабулак» Кызылординской области в полевых условиях. Қызылорда облысы «Ақшабұлақ» кен орынындағы далалық жағдайдағы органикалық-минералдық тыңайтқыштар арқылы топырақтың тазару (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Изучено численности основных групп почвенных микроорганизмов, ферментативной активности почв и процессы биоремедиации нефтезагрязненной почвы до и после внесения органоминеральных удобрений в разных дозах на нефтезагрязненную почву. Полевые исследования позволяют заключить, что внесение органоминеральных удобрений позволяет значительно ускорить деструкцию нефти в засоленных нефтезагрязненных почвах Кызылординской области. Численность основных групп почвенных микроорганизмов возросла на 2-3 порядка, а ферментативная активность почвы увеличилась по сравнению с контрольным вариантом.Мұнаймен ластанған топыраққа әр түрлі мөлшерде органикалық-минералдық тыңайтқыштар еңгізгенге дейінгі және кейінгі, мұнаймен ластанған топырақтың биоремедиациялық процестері және топырақтың ферменттік белсенділігі мен негізгі микроағзалар тобы зерттелді. Далалық зерттеулердің нәтижесін қорытындылай келсек, Қызылорда облысының мұнаймен ластанған тұзды топырағына органикалық-минералдық тыңайтқыштарды еңгізу арқылы мұнайдың ыдырауын тездетуге болады. Топырақтағы негізг микроағзалар тобының саны 2-3 дәрежеге өсіп, топырақтың ферменттік белсенділігі бақылау нұсқасымен салыстырғанда жоғары болды.