ОҢТҮСТІК ҚАЗАҚСТАНДА КЕЗДЕСЕТІН СИРЕК, ЭНДЕМ ALLOCHRUSA GYPSOPHILOIDES (REGEL) SCHISCHK. ӨСІМДІГІНІҢ ТАРАЛУЫ ЖӘНЕ ЦЕНОПОПУЛЯЦИЯ ҚҰРЫЛЫМЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Мақалада сирек, эндем Allochrusa gypsophiloides өсімдігінің таралуы мен ценопопуляцияларының құрылымдық ерекшеліктері сипатталған. Түрдің жалпы 3 популяциясы, 4 ценопопуляциясы зерттелді. Сонымен бірге, 2011-2022 жылдары аралығындағы өсімдік түрінің таралуы бойынша карта-схема құрылды.Зерттеу кезінде табылған 3 популяцияның  таралу аймақтары бойынша DEM картасы құрылды.  Түрдің орташа тығыздығы 1,5 мен 2,9 дана/2м2 аралығында өзгерді.Ценопопуляция- 1, 2 және 3,4 генеративті дарақтар басым, ЦП-1 - абсолюттік максимум g1(20,0%) күйіне сәйкес, ценопопуляция 2-3 және 4-те 18,52%, 24,14% және 33,34% аралығында өзгереді. Ценопопуляциялардағы постгенеративті дарақтар саны айтарлықтай көп емес, субсинилді ss (0%-13,34%) аралығында өзгереді. Allochrusa gypsophiloides түрінің ценопопуляцияларының жастық спектрі, тығыздығы бойынша түсіндірме графиктері, кестелер құрылды және өсімдіктің таралуы мен ценопопуляцияларының құрылымдық ерекшеліктерінің қазіргі жағдайына баға берілді.
Keywords: Түйін сөздер: Allochrusa gypsophiloides, ценопопуляция, эндем, жастық құрамы, Сырдария Қаратауы, DEM картасы.