ҚҰРАМЫНДА ЖҮРЕК ГЛИКОЗИДТЕРІ БАР ДӘРІЛІК ӨСІМДІК ШИКІЗАТЫНА ҚОЙЫЛАТЫН ФАРМАКОПЕЯЛЫҚ ТАЛАПТАРДЫ САЛЫСТЫРМАЛЫ БАҒАЛАУ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Зерттелетін шикізаттан алынған фитосубстанциялардың сапасын тиісті бағалау оның сапасына қойылатын талаптардың деңгейін белгілеуді қамтиды. Осыған байланысты, жұмыстың мақсаты фармакопеялық монографияларды салыстырмалы бағалау нәтижелері негізінде жүрек гликозидтері бар дәрілік өсімдік шикізатының сапасына қойылатын талаптардың фармакопеялық деңгейін белгілеу болып табылады.Деректерді жинау үшін 16 фармакопея қолданылды, олардың 4 гомеопатиялық. Іздеу латын тілінде және фармакопея тілінде жүрек гликозидтері мен дәрілік өсімдік материалдарының фармакопеялық түрлерінің атауларын білдіретін кілт сөздерге сәйкес жүргізілді.Жүргізілген салыстырмалы талдау негізінде ұлттық стандарттардың талаптарын ескере отырып, сапа көрсеткіштерінің негізгі тізбесі белгіленді, оларға мыналар жатады: сапалық анықтау; макро-және микроскопияны, биологиялық белсенді заттарды анықтаудың физикалық-химиялық әдістерін қамтитын сәйкестендіру; бөгде қоспалар, кептіру кезіндегі массадағы шығындар, хлорсутек қышқылында ерімейтін күл, күлдің жалпы құрамын анықтау; сандық анықтау; микробиологиялық тазалық; радионуклидтер, ауыр металдар, сақтау шарттары және сақтау мерзімі кіретін сынақтар.Осылайша, жүрек гликозидтері бар дәрілік өсімдік шикізаттарының сапасына қойылатын бірыңғай талаптар әзірленді және сапаның негізгі көрсеткіштеріне оңтайлы реттелетін нормалар анықталды, сонымен қатар олардың шикізаттағы жүрек гликозидтерінің сандық құрамымен байланысы анықталды.