MENTHA PIPERITA ЖӘНЕ AGASTACHE RUGOSA (LAMIACEAE ТҰҚЫМДАСЫ) ЖАЛБЫЗДАРЫНЫҢ ДӘРІЛІК ӨСІМДІК ТЕКТЕС ШИКІЗАТЫ МЕН ЭФИР МАЙЫН АЛУ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Мақалада Mentha piperita және Agstache rugosa жалбыздарын зертханалық жағдайда өсіру қабілеттілігі қарастырылды.  Mentha piperita және Agastache rugosa жалбыздарынан эфир майын алу және оның химиялық құрамын анықталды. Спектрофотометр және ЯМР - спектроскопия әдістері арқылы эфир майды мөлшері зерттелді. Mentha piperita және Agastache rugosa жалбыздарының эфир майын салыстырмалы түрде қарастырылды. Жалбыздың эфир майлары сапалық, химиялық құрамы, физикалық көрсеткіштері зерттелді, олардың айырмашылықтарын анықталды. Mentha piperita және Agastache rugosa жалбыздарынан алынған эфир майларын салыстырмалы түрде физикалық-химиялық құрамдары ЯМР-спектроскопия және спектрофотометрия әдістері арқылы зерттелуі. Mentha piperita және Agastache rugosa жалбыздарынан алынған эфир майды күнделікті жағдайда және өнеркәсіптік, ауылшаруашылық, медициналық салаларда қолдануға болады.Mentha piperita және Agastache rugosа жалбыздардың екі түрінің қрамында химиялық қосылыстар мөлшері аңықталды: флаваноидар, ментол, сапониндер, полисахаридтер, кумариндер, таниндер. Спектрофотометрия, ЯМР-спектроскопия әдістері арқылы эфир майының құрамы анықталды. Осыған қарай жалбыздың спектрофотометрия әдісі арқылы оптикалық тығыздығы анықталды. Алынған эфир майының органолептикалық көрсеткіштер (беті, түсі, иісі, дәмі) зерттелді, және жүргізілген кезде түстері бойынша салыстырмалы бағалау өткізілді.