ШЫҒЫС ҚАЗАҚСТАНДАҒЫ СИРЕК КЕЗДЕСЕТІН ЭНДЕМ DAPHNE ALTAICA (THYMELAEACEAE) ӨСІМДІГІНІҢ ТАРАЛУЫ МЕН ЦЕНОФЛОРАСЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Daphne altaica - Шығыс Қазақстандағы аз зерттелген сирек эндемик түр, бұл ғылыми қызығушылықты тудырады. Бұл зерттеудің негізгі мақсаты – негізгі гербарий қоймаларында сақталған тарихи коллекциялар негізінде нақты мекендеу орындарын құру, сондай-ақ D.altaica үшін сабақтас түрлердің флорасын зерттеу. Жүргізілген талдау нәтижесінде сирек кездесетін түрдің Қазақстан Республикасының бүкіл аумағында сирек таралғанын растады. Тіршілік ету ортасының шоғырлануы мынандай флористикалық аймақтарға келеді 22. Алтай және 23. Тарбағатай. Түрдің таралуы Қалба, Оңтүстік Алтай, Сарымсақты, Нарым, Азутау, Үлбі, Үбі, Тарбағатай, Батыс Тарбағатай және Сауыр жоталарымен шектелген. D.altaica ценофлорасын зерттеу кезінде қауымдастықтардың түрлік құрамының толықтығы анықталды. D.altaica ценофлорасына 127 туыс және 42 тұқымдасқа жататын жоғары сатыдағы өсімдіктердің 175 түрі кіреді. Жетекші 10 тұқымдастың спектрі бойынша D. altaica ценофлорасы бүкіл Шығыс Қазақстанның флорасымен айтарлықтай ұқсас келеді. Алынған нәтижелер D.altaica өсімдігінің тарихи мекендеу орындарын бақылау және іздестіру, далалық экспедициялардың маршрутын құрастыру, табиғи мекендеу орындарында ареалдарды табу, D. altaica қатысатын қауымдастықтарда фитоценоздық байланыстарды орнату үшін қажет.
Keywords: Thymelaeaceae; Шығыс Қазақстан; гербарий фонды; инвентаризация; флоралық құрамы