ХИМИЯЛЫҚ ҚҰРАМЫ БОЙЫНША ЕРЕКШЕ АЛМАТЫ ОБЛЫСЫ ЖАЛАҢАШКӨЛ КӨЛІНІҢ СУЫ ЖӘНЕ ЖАҒАЛАУ-СУ ФЛОРАСЫН СИСТЕМАТИКАЛЫҚ ТАЛДАУ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Осы мақаланың мақсаты Алматы облысының Жалаңашкөл көлінің жоғары сатыдағы  су және жағалау – су өсімдіктеріне жүйелі талдау жүргізу болды.Айта кету керек, қазіргі уақытта олардың кең практикалық маңыздылығына байланысты жоғары сатыдағы су және жағалау – су өсімдіктерін зерттеуге көбірек көңіл бөлінуде. Су қоймаларында жоғары сатыдағы су өсімдіктері келесі функцияларды орындайды: сүзу, сіңіру, жинақтау, тотығу, детоксикация. Зерттеу жүргізу үшін далалық (экспедициялық) және маршруттық-барлау зерттеу әдістері қолданылды.Жүргізілген зерттеулер нәтижесінде Жалаңашкөл көлінің флорасы құрамында 21 тұқымдасқа және 43 туысқа жататын жоғары сатыдағы су және жағалау-су өсімдіктерінің 46 түрі анықталды. Зерттелетін аумақтың флорасының флоралық спектрі флораның негізі гүлді, ал ең аз бөлігі гимноспермалар екенін көрсетті. Зерттелген аумақтың 10 жетекші отбасының 34 түрі бар, бұл анықталған түрлердің жалпы санының 73,91% құрайды.
Keywords: Жаланашкөль; систематикалық талдау; флора; сатыдағы су өсімдіктері; жағалау – су өсімдіктері