BEAUVERIA BASSIANA ЭНТОМОПАТОГЕНДІ САҢЫРАУҚҰЛАҚТАРЫН АҚ ШЫБЫНҒА (TRIALEURODES VAPORARIORUM) ҚАРСЫ БИОТЕСТІЛЕУ: ЗЕРТХАНАЛЫҚ ЖӘНЕ ДАЛАЛЫҚ ТӘЖІРИБЕЛЕР (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Бұл зерттеуде біз арзан қоректік орталардың құрамын іздедік және оларда Қырғызстанның әртүрлі табиғи көздерінен оқшауланған Beauveria bassiana (Ascomycota: Clavicipitaceae) жергілікті изоляттарын өсірдік. Зертханалық жағдайда Beauveria bassiana штамдарынан биомасса өсіру және оның энтомопатогендік белсенділігін анықтау үшін тамақ өнеркәсібінің қалдықтары: бұршақ жармасы, сұлы жармасы және соя ұны пайдаланылды. 501 Bb, 502 Bb және 503 Bb штаммдары сұлы жармасы мен бұршақ жармасының бетінде мицелий мен конидионның жақсы өсуін берді, алынған биомассаның 1г алынған конидийлерді санағанда конидийлердің тығыздығы 1,2-1,4 х 109спора/мл болды. Соя ұнында әлсіз өсу байқалды, конидия саны 1,0х104 спора/мл. Алынған биологиялық препараттарды бұршақ және сұлы жармасы бойынша in vitro биотестілеу нәтижелері барлық тексерілген штаммдардың ішінде 502Bb зиянкестердің екі сатысына да жоғары тиімділік көрсеткенін көрсетті (личинкаларда 92,00 ± 1,13% және ересектерде 65,0 ± 0,89%, Р≤ 0,05) 1 x 109 конидия/мл дозада.