АЙМАҚТЫҢ СОЛТҮСТІК ШЕКАРАСЫНДАҒЫ HEPATICA FALCONERI (THOMS.) STEWARD ТАРАЛУ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ ЖӘНЕ БИОЛОГИЯСЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Мақалада Қызыл кітапқа енгізілген түр Hepatica falconeri (Thoms.) Steward (Ranunculaceae) әдеби дереккөздерді, гербарий үлгілерін, https://www.plantarium.ru/ сайтынан алынған деректерді және жеке зерттеулерді талдау негізінде Қазақстанның оңтүстік-шығысындағы тау жоталары шегіндегі экологиялық және биіктіктегі бойынша мәліметтер берілген. Авторлардың мәліметтері зерттелетін түрдің орман-мезофильді экологиялық элемент екенін растайды. Зерттеу нәтижесінде Талды шатқалындағы (Күнгей Алатауының солтүстік макробеткей) H. falconeri қатысуымен өсімдік қауымдастықтарының флоралық құрамы анықталды. Ол 46 тұқымдастың 107 түрімен ұсынылған.
Keywords: сирек түр, аумақ, биіктік, аспект, Hepatica falconeri, Күнгей Алатау