ЧУ ӨЗЕНІНІҢ АЛҚАБЫНЫҢ ФЛОРАСЫНЫҢ ҚАЛЫПТАСУ ТАРИХЫНЫҢ КЕЙБІР ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Мақалада Шу өзенінің алқабындағы өсімдіктер мен флораның қалыптасу тарихы, оның флористикалық құрамы және геологиялық кезеңдер құрылымы келтірілген. Жүргізілген көп жылдық флористикалық зерттеулердің нәтижелері бойынша бүгінгі күні Шу өзенінің алқабы аумағында Қазақстан шегінде 350 ұрпаққа және 70 тұқымдасқа жататын тамырлы өсімдіктердің 730 түрі бар. Түрлер құрамы бойынша Шу өзенінің алқабының зерттелген аумағында Magnoliophyta бөлімі басым, оның үлесі 99,3% және 17,6% Liliophyta-ға жатады. Түрлердің ең көп саны rosidae, Caryophyllidae, Lamiidae, Dilieniidae және Ranunculidae кіші сыныптарында шоғырланған, олардың әрқайсысында 1-2 отбасы, мол ұрпақтар мен түрлер бар, қалған отбасылар аз мөлшерде ұсынылған. Шу өзені алқабының өсімдіктері мен флорасының даму тарихы ірі дәрежедегі бірыңғай өңір ретінде Орта Азия мен Қазақстанның өсімдіктер тарихының бір бөлігі ғана болып табылады. Үшінші және төртінші шөгінділердің палеоботаникалық спора-тозаң спектрлерін талдау Шу өзенінің алқабындағы өсімдіктердің ең көне түрлері ксерофитті дала және шөлді өсімдіктер екенін көрсетті.
Keywords: Түйін сөздер: Биоәртүрлілік, флора, өсімдіктер, алқап, Чу өзені.