АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ ДАҚЫЛДАРЫНЫҢ ӨНІМДІЛІГІН АРТТЫРУ ҮШІН ПЕРСПЕКТИВТІ ФОСФАТМОБИЛИЗАЦИЯЛАУШЫ БАКТЕРИЯЛАРДЫҢ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
Фосфор тауарлық өнімнің қолайлы сапасымен жоғары және тұрақты дақылдардың өнімін қалыптастыруды қамтамасыз ететін негізгі қоректік заттардың бірі болып табылады.Ауыл шаруашылығы дақылдарының фосформен қоректенуін жақсартудың перспективті бағыттарының бірі топырақтағы және тыңайтқыштардан нашар еритін фосфор қосылыстарының жоғары сатыдағы өсімдіктерге қолжетімді формаға айналуына ықпал ететін, топырақ микроағзаларының көмегімен биологиялық фосфатты жұмылдыру болып табылады.Қазақстан Республикасының солтүстік аймағынан ризосфералық топырағынан, топырақ фосфаттарын мобилизациялайтын байырғы бактериялар бөлініп алынды. Фосфатты мобилизациялаушы 5 бактериядан, белсенділігі жоғары  фосфат мобилизациялаушы 3 штаммы таңдалды.Ауыл шаруашылығы дақылдарының кең ассортименті үшін фосфатты мобилизациялаушы бактериялардың таңдамалы штамдары кешенді биотыңайтқыш жасаудың  негізі ретінде перспективалы болып табылады.