ҚАРАҚҰМЫҚТЫ ӨСІМДІК СҮТІН ӨНДІРУ ҮШІН ШИКІЗАТ РЕТІНДЕ ПАЙДАЛАНУ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2022)
ҚР халқының денсаулығына елеулі әсер ететін маңызды факторлардың бірі – толыққанды ақуыздарды, дәрумендерді, макро - және микроэлементтерді жеткіліксіз тұтынудан және олардың ұтымсыз арақатынасынан туындаған тамақтану рационының бұзылуы.Қазақстанда дәнді дақылдар үлкен көлемде өндіріледі, бірақ өсімдік сүті өндірісі бүкіл әлемде кең таралғанына қарамастан, өсімдік шикізаты негізінде сусындар өндірісі жоқ. Дәнді сүт сусындарын өндіру технологиясында Қазақстанның әртүрлі өңірлерінен жергілікті Өсімдік шикізатын пайдалану тамақ өнеркәсібіндегі өзекті және перспективалы бағыт болып табылады.Мақалада «Шортанды», «Батыр» және «Саулық» селекциялық сұрыптарындағы қарақұмықтың сапасын зерттеу нәтижелері келтірілген. Зерттеу барысында қарақұмық үлгілерінің физика-химиялық, технологиялық қасиеттері мен қауіпсіздік көрсеткіштері бағаланды.Қарақұмық дәндерінің барлық зерттелген үлгілері қауіпсіздік көрсеткіші бойынша «Астық қауіпсіздігі туралы» Кеден одағының техникалық регламентінің талаптарына сәйкес келеді. Жобаны орындау барысында алынған ғылыми деректер Омега-3 - полиқанықпаған май қышқылдарымен байытылған жаңа дәнді «сүт» сусындарын жасау үшін негіз болады.Осы ҒЗЖ іске асырудың нәтижесі халықтың дұрыс және қауіпсіз тамақтануы үшін сусындардың ассортиментін кеңейту болады.