ОЙЛАУДЫҢ ФИЗИОЛОГИЯЛЫҚ АЛҒЫШАРТТАРЫ МЕН АКСИОМАЛАРЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2021)
Адамның есте сақтау қабілеті мида бірнеше деңгейде жұмыс істейді. Оның бірінші деңгейі сенсорлық есте сақтау ерекшелігімен тікелей байланысты және ол мидың таламус бөлімінде оқшауланады. Адамның ойлауы ұзақ мерзімді жадыға негізделген және ми қабығындағы сенсорлық анализаторларға жақын маңдағы аймақтарда  қалыптасады. Формальды логика - бұл негізгі аксиомалар мен ойлау принциптерін зерттейтін ғылым, оның ұғымдық аппараты ми қыртысында болатын көптеген жұмыс құрылымдары мен байланыстардың идеализациясын көрсетеді.Бұл теориялық зерттеуде автор психоламаркизм, неовитализм және жүйелік-эволюциялық иерархия қағидаттарына негізделген адамның ойлау және есте сақтау  қабілетінің сапалық жаңа тұжырымдамасын өз ойымен жан-жақты қарастыруға тырысады. Бұл процестерде гистонды ақуыздар мен астроциттер ерекше рөл атқаратыны көрсетіледі. Автордың пікірінше, астроциттер глио- және нейро-трансмиттерлер арасындағы биохимиялық байланыстар арқылы тығыз қарым-қатынас жасай отырып, сандық кодты емес, аналогтық кодты алып жүретін пассивті жадыны сақтаушы ретінде әрекет етеді. Сонымен қатар,  жер бетіндегі кейбір адамдардың гиперкалькуляцияға және басқа да ғажайып момемониялық феномендерге деген қабілеттері туралы да айтылған. Соңғы бөлімде бес негіз қалаушы принцип пен ойлау аксиомы сипатталған.
Keywords: ақыл-ой эволюциясы; астроциттер; гистондар; информондар; жүйе иерархиясы; есте сақтаудың иерархиялық үздіксіздігі; монадтың тұтас қабылдауы