АКВАКУЛЬТУРАҒА БАҒАЛЫ СҮТҚЫШҚЫЛДЫ БАКТЕРИЯЛАРДЫҢ ЖАҢА ШТАМДАРЫНЫҢ ПРОБИОТИКАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІН IN VITRO ЗЕРТТЕУ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2021)
Аквакультураның биоқауіпсіздік қаупімен күресуде жаңа парадигманың негізгі нүктелерінің бірі - аквакультурада микробқа қарсы төзімділікті төмендету және пробиотиктермен қоса микробқа қарсы қолайлы баламаларды қолдану арқылы жауапты балық өсіру арқылы аурудың алдын алуды күшейту. Осыған байланысты балық ауруларының алдын алатын және емдей алатын қауіпсіз микроорганизмдерге негізделген аквакультураға арналған жаңа, тиімді пробиотиктерді әзірлеуге және енгізуге бағытталған зерттеулер өзекті бола бастады. Бұл зерттеудің мақсаты - аквакультурадағы бағалы балық түрлерінің төзімділігі мен өнімділігін арттыратын отандық пробиотикалық препаратты әзірлеуге арналған сүтқышқылды бактериялардың жаңа белсенді штамдарының қасиеттерін іздеу және in vitro зерттеу. Жұмыстың ғылыми -практикалық маңыздылығы бағалы балық түрлерінің асқазан -ішек жолдарының белгілі бір жағдайларын имитациялайтын қолайсыз экологиялық факторларға әр түрлі түрлер мен сүтқышқылды бактериялардың төзімділігі туралы жаңа білім алумен байланысты. Зерттеу нәтижесінде өт қышқылына, фенолға, тұзға төзімді және балықтың асқазан -ішек жолдары жағдайында өмір сүруге қабілетті сүтқышқылды бактериялардың жаңа белсенді штаммдарының жиынтығы, сондай -ақ күшті антагонистер балық ауруларын тудыратын қоздырғыштардың өсуін тежеу ​​құрылды. Бұл жинақ аквакультураға арналған жаңа тиімді отандық пробиотикті әзірлеуге негіз болады.
Keywords: сүтқышқылды бактериялар; төзімділік; антагонист; пробиотик; аквакультура