ЖЕТІСУ АЛАТАУЫНДА КЕЗДЕСЕТІН ARTEMISIA FRIGIDA WILLD-НЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚҰРАМЫН ЗЕРТТЕУ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2021)
Қазақстанда жалпы емдік қасиеті бар өсімдіктер көп кездеседі, соның ішінде Artemisia L. түрлері өзінің медициналық және фармакологиялық қасиеттеріне байланысты буын қабыну ауруына, бауыр ауруына, өт жолдарына, асқазан, ревматизміне, суық тиюге, туберкулезге, анемияға, микробқа, қабынуға, тері ауруларына ем және бактерияға қарсы әсер көрсетіп, қатерлі ісік ауруын алдын алуды қамтамасыз ететін биологиялық белсенді заты бар өсімдік болып табылады. Сондықтан, отандық фармакологиялық әсері бар дәрілік заттардың түрлерін көбейтіп, фармацевтикалық өндіріс қажеттілігін қамтамасыз ету мақсатында, бұл реткі зерттеу жұмысына Қазақстанның Жетісу Алатауы, Үлкен Шымбұлақ өзенінің маңынан жиналған Artemisia frigida Willd (мұз жусан) өсімдігінің  жер үсті бөлегі зерттеу объектісі ретінде алынып, оған сандық және сапалық талдау жасалды.        Аталған зерттеудің мақсаты – отандық фитопрепараттарды алу барысында Artemisia frigida Willd (мұз жусан) өсімдігінің химиялық құрамын зерттеу болып саналады.