КІШІ АРАЛ ТЕНІЗІНІҢ НЕГІЗГІ КӘСІПТІК БАЛЫҚ ТҮРЛЕРІНІҢ КӘЗІРГІ ЖАҒДАЙЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2021)
Арал теңізі өткен ғасырдың 80-ші жылдарына дейін негізгі кәсіптік суалаптың бірі болған. Алайда Арал теңізін сумен қамтамасыз ететін негізгі көздері болып табылатын Сырдария мен Әмудария өзендерінің жоғарғы ағыстарын реттеу жөніндегі қарқынды су шаруашылығы жүргізу, су деңгейінің төмендеуіне алып келді және Кіші Арал мен Үлкен Арал болып екі бөлікке бөлінді. Кейіннен Кіші Арал теңізі тез құрғап, балық шаруашылқттық маңызын жоғалтты. Тұщы су ағыны жоқ Үлкен теңіздің тұздылығы артты.Нәтижесінде аймақтың балық шаруашылығына үлкен залал келді. Тек 20 жылдан астам уақыттан кейін, Кіші Аралды Үлкен теңізбен жалғайтын каналды бөгеу мақсатында бөгет салу арқылы Арал теңізін қалпына келтіру туралы шешім қабылданды. 2005 жылы Көкарал бөгетінің құрылысы аяқталды. Бөгеттің құрылысының арқасында 2006 жылдың сәуір айында Арал (Кіші) теңізінің су деңгейі тұщы суы бар БС 42,0 М белгісіне жетті,  2002-2005 жылдары Сырдария өзенінің сулылығының артуыда ықпал етті. осының есебінен тұщы аймақтың ауданы едәуір ұлғайды.