АЗАГЕТЕРОЦИКЛДІ ҚОСЫЛЫСТАРДЫҢ БЕЛСЕНДІ БИОЛОГИЯЛЫҚ СПЕКТРІ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2021)
Фармацевтикалық нарықта иммуностимуляторлар мен иммуномодуляторларға сұраныс өте кең. Олар туа біткен және де жүре пайда болған иммунитет тапшылығы жағдайларын емдеуде, онкологиялық науқастарды емдеуде, елдердің экологиялық қолайсыз аймақтарында тұратын науқастарды емдеуде және т.б. жағдайларда  қолданылады. Ал, заманауи иммунофармакологияның алдындағы жаһандық деңгейдегі мақсат - иммуностимуляторларды өңдеу, бұл өзекті мәселе болып отыр. Осылайша, иммуностимуляциялаушы препараттардың ұсынылып отырған спектрі иммуностимуляторлардың әр тобында белгілі-бір жанама әсерлер спектрі бар екенін және де синтетикалық препараттардың болашағы зор топ екенін көрсетеді. Сондықтан да жаңа синтетикалық иммуностимуляторларды скринингтен өткізу негізделген. Зерттеу жұмысы барысында перифериялық қанның гемограммасын зерттеу үшін 48 ересек альбиностық зертханалық егеуқұйрықтарды қолдандық, ал лимфоциттерді фенотиптеу моноклоналды антиденелерді қолдана отырып, жанама флуоресценцияның әдеттегі әдісімен жүргізілді. Нәтижесінде, қан лейкограммасы лейкопениялық процестердің дамуына қарай өзгерді. 2-қосылыс зерттелген бірқатар қосылыстармен салыстырмалы түрде жоғары лимфопоэз-ынталандырушы белсенділікті көрсетті, 1, 2 және 3 қосылыстарда 3-қосылыс салыстырмалы түрде жоғары лимфопоэз-ынталандырушы белсенділік көрсетті. 1 және 3 қосылыстарының эритропоэзді ынталандырушы және тромбоцитопоэзді ынталандырушы белсенділігі метилурацил препараты деңгейінде болды.