МИДЫҢ ИШЕМИЯЛЫҚ ЗАҚЫМДАНУЫНДАҒЫ ӨСІМДІК ПОЛИФЕНОЛДАРЫ МЕН МЕЗЕНХИМАЛЫҚ БАҒАНАЛЫ ЖАСУШАЛАРЫНЫҢ БІРЛЕСКЕН ӘСЕРІ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2021)
Бұл жұмыстың мақсаты in vivo мидың экспериментальды ишемиялық зақымдануы жағдайындаLimonium gmelinii тамырларынан оқшауланған полифенол сығындысы мен мезенхималық бағаналыжасушаларының (MБЖ) бірлескен терапиясының тиімділігін бағалау болды. Осы зерттеудіңобъектісі, салмағы 280-300 г еркек Wistar егеуқұйрықтары болды. Фокальды ишемиялық инсультмоделін құру үшін орта ми артерия окклюзиясы (OMAО) жасалды. Тәжірибелік топтардыңжануарлары Кермек Гмелинді интрагастриялық жолмен қабылдады; MБЖ трансплантациясыжалпы сан тамыр арқылы инъекция арқылы жасалды. Трансплантацияланған MБЖ-дің өмірсүру деңгейі мен таралуын бағалау IVIS Spectrum micro КT аппаратын қолдану арқылы жүзегеасырылды. Жануарлардың сенсомоторлық функцияларын талдау «Тарылатын жол» сынағыныңкөмегімен жүргізілді. Зерттеу нәтижелері көрсеткендей, трансплантацияланған МБЖ-лармида тек OMAО-мен ауыратын жануарларда локализацияланған, бірақ олардың кеуде және ішаймағында оқшаулануы инсультпен немесе инсультсыз жануарларда байқалды. Сенсоримоторлықбелсенділікті бағалау көрсеткендей, MБЖ трансплантациясын алған жануарларда қозғалтқышфункцияларын ішінара қалпына келу орын алды, ал Limonium gmelinii сығындысы мен MБЖ араластерапия жүргізгенде, 14-ші күні егеуқұйрықтардың қозғалтқыш белсенділігі бақылау шамасынадейін қалпына келді. Осылайша, Limonium gmelinii сығындысымен және мезенхималық бағаналыжасушаларымен біріктірілген терапия MБЖ монотерапиясымен салыстырғанда тиімді әдіс болыптабылады.Түйін сөздер: ишемиялық инсульт, Limonium Gmelinii, өсімдік полифенолдары, мезенхималық бағаналы жасушалары.