Выделение эфирных масел из цветков Heliantnus tuberosus, определение состава и строения.Heliantnus tuberosus гүлінің құрамындағы эфир майын бөлу, құрамы мен құрылысын зерттеу. (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
В настоящее время многие лекарственные средства производится из растений. Растения являются источником разных органических соединеий. Поэтому большой теоретический и практический интереспредставляют поиск и выделение БАВ из растений, а также применение в медицине.В статье приведены результаты определение структуры и строение, а так же выделение эфирных масел из цветка HELIANTNUS TUBEROSUS. Анализ проведен газовом хроматографе с детектром масс-спектра Agilent 6890/5973N. В результате из цветка топинамбура Ташкентской области выход эфирного масла составляло 0,5%, а из цветка топинамбура Алматинской области составляет 0,37%. Основных компонентов составляет: 1R- алфа пинен,алфа пинен и другие эфирные масла.Қазіргі кезде медицинада қолданылатын препараттардың көпшілігі өсімдіктерден алынады. Өсімдіктер – әр түрлі органикалық қосылыстарды алудың негізгі көзі. Сондықтан өсімдіктерден БАЗ іздестіру және бөлу, сондай-ақ медицинада қолданылу жолдарын іздестіру теориялық және практикалық тұрғыдан қызығушылық туғызуда. Ал бұл мақалада HELIANTNUS TUBEROSUS гүлінің құрамындағы эфир майы бөлініп, құрамы мен құрылысы анықталды. Анализ Agilent 6890/5973N масс-спектрлі детекторлы газды хорматографта жүргізіліп, анықталған нәтижелері көрсетілген. Нәтижесінде Ташкент обылысы топинамбур гүлінен бөлініп алынған эфир майының шығымы 0,5% құраса, ал Алматы обылысы топинамбур гүлінен бөліп алынған эфир майының шығымы 0,37% құрайды. Оның негізгі компоненттер құрамын: 1R- алфа пинен, алфа пинен т.б эфир майлары құрайды.