Выявление влияния мТОР комплекса на транспорт рибосомальных белков при питательном истощении. Қоректік зат тауыстыру шартында рибосомалық ақуыздардың тасымалындағы мТОР комплексінің әсерін анықтау (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Синтез рибосомальных белков контролируется взаимодействием множества сигнальных систем в клетке. Роль мТОР комплекса в биосинтезе рибосомальных белков заключается в координации нуклео-цитоплазматического транспорта зависимого от наличия питательных веществ и ко-факторов. В данной работе показано понижение содержания рибосомальных белков rpS3 и rpL26 в ядерной фракции при субклеточном фракционировании. Также при проведении аминокислотного истощения в клетках MEF Rictor-/- замечена одинаковая регуляция как и при диком типе линии клеток MEF, что исключает участие мТОР комплекса 2 при транспорте белков в ядро. Характер снижения уровня белков в ядерной фракции свидетельствует о стабильной регуляции транспортабелков путем протеинкиназной сигнальной системы мТОР комплекса.Рибосомалық ақуыздардың синтезі жасуша ішіндегі көптеген күрделі сигналдық жүйе процесстері арқылы қадағаланады. Рибосомалық ақуыздырдың тасымалдануында мТОР сигналдық жолының рөлі зор. Өйткені ол нуклео-цитоплазмалық тасымалды қоректік заттардың болына қарай бақылайды. Берілген жұмыста rpS3 және rpL26 рибосомалық ақуыздарының ядролық және ядро алдындағы фракцияларында азаюы амин қышқылдарын уақыт өлшемі бойынша сарқылтумен байланысты екені анықталды. Әрі Риктор нөл жасуша-лар мен бақылаушы жасушалардағы ақуыздардың салыстырмалы түрде бірдей төмендеу бұл процесске мТОР 2 комплекстің қатыспайтығын дәлелдейді. Уақыт есебіне қарай рибосомалық ақуыздардың төмендеу деңгейі мТОР комплексінің белсенділігімен реттелетіні түсіндіріледі