ИЗМЕНЕНИЕ РЕЗИСТЕНТНОСТИ МЕМБРАН ЭРИТРОЦИТОВ ПРИ ВОЗДЕЙСТВИИ ГЕРБИЦИДА «УРАГАН-ФОРТЕ» (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2009)
В экспериментах на крысах показано, что животные «сильного» типа ВНД характеризуются более высокой резистентностью мембран эритроцитов. При этом гербицид «Ураган форте» снижает резистентность мембран эритроцитов в гипо- и гипертонических растворах хлористого натрия и сахарозы, причем определеннуюроль в этом процессе играет структурный белок эритроцитарной мембраны спектрин.Біз пайдаланған гербицид «Ураган форте» эритроциттер мембранасының сахароза мен хлорлы натрии гипо- жəне гипертониялық ерітінділеріне тұрақтылығын төмендететіндігі жəне бұл жағдайда эитроцит мембранасының құрылымдық белогы спектрин белгілі рөл атқаратындығы анықталды. Сонымен біргеегеуқұйрықтар жасуша мембранасының күйі жоғарғы нервтік əрекетіне байланысты типтік ерекшеліктері əртүрлі жануарлардың ішінде күшті типке жататын топтағыларының эритроциттер мембраналарының тұрақтылығы едəуір жоғары болатындығы байқалды.