ХИМИЧЕСКИЙ СОСТАВ ПАНТОВ МАРАЛА НА РАЗЛИЧНЫХ СТАДИЯХ ИХ РОСТА (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2009)
Изучены причины, вызывающие снижение качества пантов в процессе роста, был определен их химический состав. Результаты исследований наглядно показали, что с ростом пантов увеличиваетсясодержание золы, кальция и фосфора, уменьшается количество органических веществ, в состав которых входят биологически активные вещества, определяющие терапевтические свойства пантокрина.Пантының өсуі кезінде сапасын төмендететін себептер зерттелді жəне олардың химиялық құрамы анықталды. Зерртеу нəтижелері бойынша пантының өсу барысында күлдің, кальцийдің жəне фосфордың үлессалмағының ұлғайғаны, ал керісінше пантокринің терапевтік касиетін айқындайтын биологиялық активті органикалық заттардың азайғаны анықталды.