Введение в культуру in vitro дикорастущих видов Berberis флоры Казахстана и Узбекистана / Қазақстан мен өзбекстан флорасының жабайы өсетін berberis түрлерін in vitro культурасына енгізу (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Мақалада бөріқарақаттың 4 түрін (B. iliensis, B. sphaerocarpa, B. integerrima и B. oblonga) in vitro культурасына енгізудің нәтижелері берілген. Микроклонды көбейтудің биотехнологиялық регламентін жасауда негіз болатын, B. iliensis өсімдігінің 11 формасы және B. sphaerocarpa өсімдігінің 7 формасының тұқымдары Қазақстанның Алматы облысындағы жабайы популяцияларынан; B. Integerrima өсімдігінің 22 формасы және B. oblonga өсімдігінің 2 формасының тұқымдары Өзбекстан Республикасының Заравшан қорығында жиналды. Ылғал перлитте тұқымдарды өсіру және 50% тіршілікке қабілетті өскіндерді алуға мүмкіндік беретін 7 минут бойы 0,1% HgCl2 ерітіндісінде өскіндердің апекстерін залалсыздандыру жағдайлары таңдалды. Өсімдік материалын in vitro культурасында 523 арнайы ортасында эндофитті инфекцияға тексеру арқылы 100% асептикалық материал алынды. Бөріқарақаттың 42 үлгісінен жасалған in vitro асептикалық коллекциясы микроклонды көбейту және криогенді банк құру үшін, сондай-ақ, элиталы тәлімбақтарды отырғызуда және генетикалық ресурстармен халықаралық алмасуда қолданылады.В статье приведены результаты по введению в культуру in vitro 4 видов барбариса (Berberis iliensis, B. sphaerocarpa, B. integerrima и B. oblonga). Семена 11 форм B. iliensis и 7 форм B. sphaerocarpa были собраны из дикорастущих популяций Алматинской области Казахстана; 22 форм B. integerrima и 2 форм B. oblonga – в Заравшанском заповеднике Республики Узбекистан. Подобраны условия проращивания семян во влажном перлите и стерилизации апексов побегов в растворе 0,1% HgCl2 в течение 7 минут, позволяющие получать 50% жизнеспособных побегов. Проверка растительного материала в культуре in vitro на наличие эндофитной инфекции на специализированной среде 523 позволила получить 100% асептический материал. Созданная коллекция барбариса in vitro, состоящая из 42 образцов будет использована для микроклонального размножения и создания криогенного банка, а также для закладки элитных питомников и для международного обмена генетическими ресурсами.