ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ИНДУЦИРОВАННОГО ХИМИЧЕСКОГО МУТАГЕНЕЗА ДЛЯ ПОЛУЧЕНИЯ РАСТЕНИЙ С ЗАДАННЫМИ СВОЙСТВАМИ / ҚАЛАҒАН БЕЛГІЛЕРІ БАР ӨСІМДІКТЕРДІ АЛУ ҮШІН ИНДУЦИЯЛАНҒАН ХИМИЯЛЫҚ МУТАГЕНЕЗДІ ҚОЛДАНУ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Қазиргі таңда химиялық мутагенезді құнды белгілері бар ауыл шаруашылық дақылдарды алу үшін қолдану маселесі талқыланады. Селекцияда жаңа сорттарды шығару үшін тиімді биотехнологиялық мутагенез негізін дамыту, тәуекелді ауыл шаруашылығы аймағы ретінде, Қазақстан үшін өте маңызды болып табылады. Дәстүрлі селекцияда мутантты линияларды қолдана ала, оның ішінде гибридизацияға қосу, жаңа сорттарды шығару үшін үлкен әлеуетті бар мысалдар бұл мақалада беріледі. Сол уақытта клетка және ұлпа дақылдарын пайдалана отырып селекцияда индукцияланған мутагенезді жетілдіреді. in vitro дақылында жекеленген микроспораларды қолдану ұтымды. Өсімдік генінің функциясын зерттеу үшін, химиялық мутагендерді пайдалану, жаңа келешекте фундаментальдық зерттеулерді ашады.В обзоре обсуждаются перспективы использования химического мутагенеза для получения сельскохозяйственных культур с заданными свойствами. Развитие эффективных биотехнологий на основе мутагенеза для использования в селекции получения новых сортов крайне актуально для Казахстана, как зоны рискованного земледелия. В статье приводятся примеры, когда традиционное использование мутантных линий в селекционном процессе, в том числе, включение их в гибридизацию обладает высоким потенциалом в создании сортов. В тоже время, повысить эффективность индуцированного мутагенеза в селекции можно с помощью использования культуры клеток и тканей. В культуре in vitro наиболее перспективно использовать изолированные микроспоры. Применение химических мутагенов открывают новые перспективы в фундаментальных исследованиях по изучению функции генов растений.