СОДЕРЖАНИЕ ТЯЖЕЛЫХ МЕТАЛЛОВ В НЕКОТОРЫХ ДОМИНАНТНЫХ ВИДАХ РАСТЕНИЙ АТЫРАУСКОЙ ОБЛАСТИ / АТЫРАУ ОБЛЫСЫНЫҢ КЕЙБІР БАСЫМ ӨСІМДІКТЕРДІҢ АУЫР МЕТАЛДАРДЫҢ КҰРАМЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Бүл мақалада Атырау облысының аумағында жиналған өсімдіктер үлгілеріндегі ауыр металл (Zn, Mn, Co, Ni) зерттеу нәтижелерін ұсынады. Іріктеу бойынша үш нүктеден өсімдік жиналды: №1 нүкте (Атырау қаласы, «Ұлан» шаруашылығы), №2 нүкте (Құлсары қаласы, Тургызба аулы, шаруашылық) және №3 нүқте Индер қаласы («Исаев» шаруашылығы). Осы нүктелерден алынған топырақта және өсімдіктер үлгілерін де ауыр металдардың мөлшері ШРК-дан аспады деп анықталды. Атырау қаласы («Ұлан» шаруашылығы) жиналған өсімдіктер үлгілерін де жинақталған ауыр металдардың ең көп мөлшері. Бір экологиялық жағдайда Атырау облысында алынған басым өсімдіктердің үлгілерінде Artemisia terrae-albae да ауыр металдар көп, ал Agropyron repens аз мөлшері болғанын анықталды.В статье представлены результаты исследования содержания тяжелых металлов (Zn, Mn, Co, Ni) в образцах доминантных наземных растений, собранных на территории Атырауской области. Отбор образцов доминантных растений производили в трех пунктах: № 1 Точка (г. Атырау, хозяйство «Улан»), № 2 Точка (г. Кульсары, с. Тургысба, хозяйство) и № 3 п. Индер (хозяйство «Исаев»). Выявлено, что содержание тяжелых металлов во всех пробах, как в почве, так и в растениях не превышало предельно допустимых концентраций (ПДК). Выявлено, что в одних и тех же экологических условиях Атырауской области в выбранных образцах доминантного растения Artemisia terrae-albae содержание тяжелых металлов было больше, чем у Agropyron repens.