Изучение влияния различных продукционных кормов на микробиоценоз форели и тиляпии / Әртүрлі өнімдік жемдердің бахтах және тиляпия микробиоценозына әсерін зерттеу (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Әртүрлі жеммен қоректендірілген Қапшағай УБШ балықтарының сапрофитті және шартты патогенді микроорганизмдерінің сандық және сапалы құрамына салыстырмалы талдау жүргізілді. Әртүрлі өнімдік жеммен қоректендіріліген бахтах және тиляпиидің мүшелерінің ЖМС зерттеу нәтижесі тәжірибе нұсқасында олардың мүшелерінің контаминация көрсеткіштерінің болмашы жоғарлағанын көрсетті. Жалпы бөлініп алынған және анықталған бактерия дақылдарының дақылды - морфологиялық қасиеттерін зерттеу нәтижесі бахтахтың да, тиляпидің де микрофлорасы жылжитын және жылжымайтын грам теріс және грам оң коккалар мен таяқшалардан тұратынын көрсетті. Сонымен бірге балық микрофлорасында саны бойынша жалпы микроб аясының 50 % құрайтын, жылжитын грам теріс бактериялардың (таяқша) доминантты болатынын атап өту қажет. Бахтахтың да, тиляпидің де микрофлорасы сапрофитті және шартты патогенді бактериялардың Lactobacillus, Micrococcus, Sarcina, Staphylococcus, Pseudomonas, Aeromonas, Bacillus, Proteus, Vibrio, Escherichia, Serratia, Hafnia, Enterobacter, Clostridium, Spirillum туыстарынан тұратыны анықталды. Проведен сравнительный анализ количественного и качественного состава сапрофитных и условно-патогенных микроорганизмов рыб Капчагайского НВХ при ее кормлении различными видами кормов. Исследование ОМЧ органов форели и тиляпии при ее кормлении различными продукционными кормами показало незначительное превышение показателей контаминации ее органов в опытных вариантах. В целом изучением культурально – морфологических свойств обнаруженных и выделенных культур бактерий установлено, что микрофлора, как форели, так и тиляпии представлена подвижными и неподвижными, грамположительными и грамотрицательными кокками и палочками. При этом необходимо отметить доминирование в микрофлоре рыб подвижных грамотрицательных бактерий (палочек), количество которых составляет более 50 % от общего микробного фона. Установлено, что микрофлора как форели так и тиляпии представлена сапрофитными и условно-патогенными бактериями родов Lactobacillus, Micrococcus, Sarcina, Staphylococcus, Pseudomonas, Aeromonas, Bacillus, Proteus, Vibrio, Escherichia, Serratia, Hafnia, Enterobacter, Clostridium, Spirillum.