Противомикробные свойства экстрактов Vexibia alopecuroides / Vexibia alopecuroides экстрактың антимикробтық қасиеттері (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Staphylococcus aureus ATCC 29213, Methicillin-resistant S. Aureus ATCC 43300, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Candida albicans ATTC 90028, Candida krusei ATCC 6258, Candida glabrata ATTC 90030 патогендік және шартты патогендік микроорганизм штаммдарының сериялық сорпада еріту әдісімен Vexibia alopecuroides тамырларынан бөлініп алынған дихлорметанды және спирттік экстрактылар жиынтығының антимикробтық қасиеттері зерттелген. Үлгілер гүлдеу сатысында Алматы облысында жиналған. Staphylococcus aureus және Methicillin-resistant Staphylococcus aureus қарсы дихлорметанды экстракттың жоғары антимикробтық белсенділігі (жартымаксималды тежеуші концентрациясы 3 мкг/мл) және оның құрамындағы биологиялық белсенді заттардың ашытқыға ұқсас Candida albicans ATTC 90028, Candida krusei ATCC 6258, Candida glabrata ATTC 90030 саңырауқұлақтарына қарсы антогонистік әсері айқындалды.Методом серийных разведений в бульоне с использованием штаммов патогенных и условно патогенных микроорганизмов Staphylococcus aureus ATCC 29213, Methicillin-resistant S. aureus ATCC 43300, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Candida albicans ATTC 90028, Candida krusei ATCC 6258, Candida glabrata ATTC 90030 исследована антимикробная активность суммарных дихлорметанового и спиртового экстрактов, выделенных из корней Vexibia alopecuroides. Образцы собраны в фазу цветения в Алматинской области. Выявлена высокая антибактериальная активность дихлорметанового экстракта (концентрация полумаксимального ингибирования 3 мкг/мл) по отношению к Staphylococcus aureus и Methi-cillin-resistant Staphylococcus aureus и антогонистическое действие биологически активных веществ в его составе по отношению к дрожжеподобным грибам Candida albicans ATTC 90028, Candida krusei ATCC 6258, Candida glabrata ATTC 90030.