ВЫЯВЛЕНИЕ ДОНОРОВ УСТОЙЧИВОСТИ МЯГКОЙ ПШЕНИЦЫ К ЖЕЛТОЙ РЖАВЧИНЕ / САРЫ ТАТҚА ЖАЗДЫҚ БИДАЙДЫҢ ТӨЗІМДІЛІК ДОНОРЛАРЫН ТАБУ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Бұл мақалада жаздық бидайдың 70 сорты мен линиясының сары татқа төзімділігін зерттеу нәтижелері көрсетілген. Зерттеу барысында күздік бидайдың 31 үлгісі (зерттелінген санының 44,3%) ауруға көлденең төзімділік, ал 29 сорт пен линия (41,4%) расаға тән төзімділік көрсетті. Олардың арасында PP 530, LC909, Saskia, Vlasta, Occitan, Beavborg, Ada, Saihun, Expres және Таза сорттары патогенге танаптық және расаға тән төзімділік байқатты. Сондай-ақ, ауруға төзімділігі бойынша 665Н797-6, 686Н25-9, 694Н436, 837Н292-4, Э-99, Э-574, Э-578, Э-782 және Э-789 линиялары ерекшеленді. Молекулалық скрининг күздік бидайдың 3 үлгісінде Yr5, 7 үлгісінде Yr10 және 6 үлгісінде Yr15 гендері бар екенін көрсетті. В данной статье представлены результаты изучения устойчивости 70 сортов и линии мягкой пшеницы к желтой ржавчине. В ходе исследований 31 образцов озимой пшеницы (44,3% от числа изученных) проявили горизонтальную устойчивость, а 29 сортов и линии (41,4%) – расоспецифическую устойчивость к болезни. Среди них сорта PP 530, LC909, Saskia, Vlasta, Occitan, Beavborg, Ada, Saihun, Expres и Таза показали и полевую и расоспецифическую устойчивость к патогену. Кроме того по устойчивости к болезни большой интерес представляют перспективные линии 665Н797-6, 686Н25-9, 694Н436, 837Н292-4, Э-99, Э-574, Э-578, Э-782 и Э-789. Молекулярный скрининг показал наличие у 3 образцов озимой пшеницы гена устойчивости Yr5, у 7 образцов – Yr10, у 6 образцов – Yr15.