ГЕНЫ СВЯЗАННЫЕ С РАЗВИТИЕМ ИШЕМИЧЕСКОГО ЗАБОЛЕВАНИЯ СЕРДЦА / ЖҮРЕКТІҢ ИШЕМИЯЛЫҚ АУРУЫ ДАМУЫМЕН БАЙЛАНЫСТЫ ГЕНДЕР (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Жүректің ишемиялық ауруы дамуымен байланысты кандидат-гендер іздестірілді. Жүректің ишемиялық ауруы дамуымен байланысты гендердің деректер қоры құрылды және осы гендердің функцияларының салыстырмалы аспектіде талдауы жүргізілді. Жүректің ишемиялық ауруы дамуына қатысатын гендердің көбісі басқа жүрек-тамыр ауруларының (миокард инфарктісі, гипертония, атеросклероз, метаболиттік синдром) дамуына байланысты екені көрсетілді. Бұл гендердің әр түрлі әлеуметтік ауруларына қатысуы қарастырылды. Жүректің ишемиялық ауруы дамуымен байланысты құрылған гендердің деректер қоры, экспрессиясы микроРНҚ-ға тәуелді гендерді табу үшін, негіз болып табылады. Молекулярлы-генетикалық маркерлер көмегімен, жүректің ишемиялық ауруын ерте диагностикалау әдістерін дамыту үшін, алынған гендердің деректер қорының пайдалануы талқыланды. Был проведен поиск генов-кандидатов, связанных с развитием ишемического заболевания сердца. Создана база данных по генам, связанным с развитием ишемического заболевания сердца и проанализированы в сравнительном аспекте функции этих генов. Показано, что многие из генов, участвующих в развитии ишемического заболевания сердца, связаны с развитием других сердечно-сосудистых заболеваний: инфаркт миокарда, артериальная гипертензия, атеросклероз, метаболический синдром. Анализируется участие этих генов в развитии различных социально значимых заболеваний. Созданная база данных по генам, связанным с развитием ишемического заболевания сердца, служит основой для выявления генов, экспрессия которых зависит от действия microRNA. Обсуждается использование полученной базы данных по генам в разработке методов ранней диагностики ишемического заболевания сердца с помощью молекулярно-генетических маркеров.