Материалы к флоре Иле-Алатауского национального парка: высшие споровые и голосеменные (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Жеке жиналған материалдардың көпжылдық зерттеулері нәтижесінде, сонымен қатар басқа да авторлардың әдебиет көздері мен гербарлық жинақтары Іле Алатауы ұлттық паркінің жоғары споралы (Equisetоphyta, Polypodiophуta) және ашық тұқымды (Pinophуta) өсімдіктеріне критикалық анализ жүргізілді. Осы өсімдіктердің 25 және бір форма түріне және 15 туысы мен 10 тұқымдасына толықтай тізімін келтіреді. Әрбір түрдің өмірлік формасы, ареал типі, территория бойынша таралуы, сонымен қатар оның қалыптылығы немесе сиректілігі көрсетілген. Материалды нақтылау үшін қаралған гербарлық үлгілер мен сол территорияда басқа авторлардың жинаған үлгілерімен расталады. Біріншіге төрт түр (Picea abies (L.) Karst., Larix sibirica Leded., Pinus sylvestris L., Abies sibirica Leded.), орман шаруашылығының интродуцирленген қызметкерлері жартығасырдай бұрын, ал екіншіге солтүстік-тяньшань эндемигі Сystopteris almaatensis Kotuch. и Picea schrenkiana f. Prostrate K.Isakov (Шренка шыршасы Қазақстанның Қызыл кітабына тіркелген) кіреді. По материалам собственных многолетних исследований, а также анализа литературных источников и гербарных сборов других авторов проведен критический анализ флоры высших споровых (Equisetоphyta, Polypodiophуta) и голосеменных (Pinophуta) растений Иле-Алатауского национального парка. Приводится полный список этих растений включающий 25 видов и одну форму из 15 родов и 10 семейств. По каждому виду указаны сведения о жизненной форме, типе ареала, распространении по территории, с учетом высотного интервала местообитаний, а также о степени его обычности или редкости. В качестве подтверждающего материала приводятся данные гербарных образцов, собранных другими авторами на обследованной территории. В результате краткого анализа флоры исследованной группы особо выделены две категории растений - чужеродные и редкие. К первой относятся четыре вида (Picea abies (L.) Karst., Larix sibirica Ledeb., Pinus sylvestris L., Abies sibirica Ledeb.), интродуцированные сотрудниками лесхоза более полувека назад, ко второй - северо-тяньшанский эндемик Cystopteris almaatensis Kotuch. и Picea schrenkiana f.prostrata K.Isakov (стланиковая форма ели Шренка, занесенная в Красную книгу Казахстана).The author gives a critical analysis of the flora of higher spore (Equisetophyta, Polypodiophуta) and gymnosperms (Pinophуta) plants of Ile-Alatau National Park based on their many years of research and analysis of literature sources and herbarium collections of other authors. A complete list of these plants including 25 species and one form from 15 genera and 10 families are found in the article. Data on life form, the type of habitat, distribution in the territory, taking into account the altitude range of habitats, as well as the degree of generality or rarityare specified for each species. Data of herbarium specimens collected by other authors on the investigated territory, are given as evidential material. Two categories of plants - non-native plants and rare are highlighted as a result of a brief analysis of the flora of the investigated group. Four species (Picea abies (L.) Karst., Larix sibirica Ledeb., Pinus sylvestris L., Abies sibirica Ledeb.), introduced by employees of forestry over half a century ago, belong to the first group, the North Tien Shan endemic Cystopteris almaatensis Kotuch. and Picea schrenkiana f.prostrata K.Isakov (prostrate (or shrubby) form of spruce Schrenk listed in the Red Book of Kazakhstan) belong to the second group.